به نام او که نعمتهایش بیشمار است...
آیه 12 سوره مبارکه فاطر
"و ما یستوی البحران هذا عذب فرات سائغ شرابه و هذا ملح اجاج و من کل تاکلون لحما طریا و تستخرجون حلیة تلبسونها و تری الفلک فیه مواخر لتبتغوا من فضله و لعلکم تشکرون"
"این دو دریا یکسان نیستند: این دریائی که آبش گوارا و شیرین و نوشیدنش خوشگوار است، و این یکی که شور و تلخ و گلوگیر است، (اما) از هر دو گوشت تازه می خورید، و وسائل زینتی استخراج کرده میپوشید، و کشتیها را در آن میبینی که آنها را میشکافند (و به هر طرف پیش میروند) تا از فضل خداوند بهره گیرید و شاید شکر (نعمتهای او را) بجا آورید. "
و ما یستوی البحران هذا عذب فرات سائغ شرابه و هذا ملح اجاج... با آنکه هر دو روز نخست به صورت قطرات باران شیرین و گوارا از آسمان بر زمین نازل شدهاند، و هر دو از یک ریشه مشتقند، اما در دو چهره کاملا مختلف با فوائد متفاوت ظاهر گشتهاند.
بعضی گفتهاند: کلمه عذب به معنای آب پاکیزه است، و کلمه فرات به معنای آبی است که سوز عطش را میشکند، و یا آبی است که خنک باشد. و کلمه سائغ آن آبی را گویند که از گوارایی، با سهولت به حلق فرو رود. و کلمه اجاج به معنای آبی است که به خاطر شوری و یا تلخی، حلق را میسوزاند.
و من کل تاکلون لحما طریا و تستخرجون حلیة تلبسونها - لحم طری به معنای گوشت تازه و لطیف است، و منظور از آن، گوشت ماهی، و یا هم آن و هم گوشت مرغابی دریایی است، و مراد از حلیة که از دریا استخراج میکنند، لؤلؤ، مرجان و انواع صدفها است، همچنان که در جای دیگر فرموده: یخرج منهما اللؤلؤ و المرجان.
در این آیه شریفه مؤمن و کافر را به دریای شیرین و شور مثل میزند، و یکسان نبودن آن دو را در کمال فطری بیان میکند، هر چند که در بسیاری از خواص انسانی و آثار آن مثل همند، ولی مؤمن به همان فطرت اولی و اصلی خودش باقی است، و در نتیجه به سعادت حیات آخرت، و دایمی خود میرسد، ولی کافر از آن فطرت اصلی منحرف شده، و وضعی به خود گرفته که فطرت انسانی، آن را پاک و خوشایند نمیداند، و به زودی صاحبش به کیفر اعمالش معذب میشود.
پس مثل این دو قسم انسان مثل دو دریای شور و شیرین است، که یکی بر فطرت آب اصلیاش، که همان گوارایی باشد باقی است، و دیگری (به خاطر اختلاط با املاح) شور شده است، هر چند که در بعضی از آثار نافع شریکند، چون مردم از هر دوی آنها ماهی میگیرند، و یا مرغابی شکار میکنند، و یا زیور مروارید استخراج مینمایند، و یا صدف و مرجان میگیرند.
پس ظاهر آیه این است که: زیور استخراج شده از دریا، مشترک بین دریای شور و شیرین است.
ولی جمعی از مفسرین به این ظاهر اشکال کردهاند، که لؤلؤ و مرجان تنها از دریای شور استخراج میشود، و دریای شیرین نه لؤلؤ دارد و نه مرجان.
و بعضی دیگر پاسخهایی از این اشکال دادهاند، از آن جمله گفتهاند: آیه شریفه در مقام بیان مطلق فواید مشترک بین دو نوع دریا است، و این منافات ندارد که بعضی از دریاها اختصاص به بعضی از فواید داشته باشد، گویا فرموده: شما از هر یک انتفاعی میبرید، و استفادهای میکنید، مثلا گوشت تازه از آنها میگیرید، و زیور آلات از آنها استخراج مینمایید، و کشتیها را میبینید که در آنها حرکت میکنند، و این منافات ندارد با اینکه زیور تنها از دریای شور استخراج بشود.
یکی دیگر از پاسخها این است که: آیه شریفه کافر و مؤمن را به آب تلخ و شیرین تشبیه کرده، و آنگاه آب تلخ و شور را بر کافر ترجیح داده، که آب تلخ و شور ماهی و زیور دارد، ولی کافر هیچ فایدهای در وجودش نیست.
این آیه شریفه همان را بیان میکند که آیه" ثم قست قلوبکم من بعد ذلک فهی کالحجارة او اشد قسوة،" و ذیلش که میفرماید:" و ان من الحجارة لما یتفجر منه الانهار و ان منها لما یشقق فیخرج منه الماء و ان منها لما یهبط من خشیة الله" در صدد بیان آن است.
پاسخ دیگری که دادهاند این است که: جمله و تستخرجون حلیة تلبسونها تتمه تمثیل است و میخواهد بفرماید هر چند این دو دریا که در بعضی منافع مثل همند، ولی در آنچه که مقصود بالذات است، با هم تفاوت دارند، چون یکی از آن دو، با چیزی آمیخته شده که آن صفای فطری و خلقی خود را از دست داده.
مؤمن و کافر هم این چنین هستند، هر چند احیانا در پارهای مکارم اخلاقی مثل همند، مثلا هر دو دارای شجاعت و سخاوت میشوند، ولی در آنچه که مقصود اصلی از خلقت آن دو است، اختلاف دارند، مؤمن بر آن صفای اصلی و فطری خود باقی است، ولی کافر آن صفا را از دست داده.
بعضی دیگر پاسخ دادهاند به اینکه: اصلا چه کسی گفته که لؤلؤ و مرجان در آب شیرین تولید نمیشود، و صرف اینکه ما آن را ندیدهایم دلیل بر عدم آن نمیشود.
پس اشکال به اینکه حلیه مختص به آب شور است، از اصل ممنوع است.
بعضی دیگر گفتهاند: اصل ادعا که آیه شریفه و ما یستوی البحران... تمثیل برای مؤمن و کافر است صحیح نیست، بلکه این آیه در سیاق برشمردن نعمتها به منظور اثبات ربوبیت خدا است، مانند آیهای که جلوتر میفرمود: الله الذی ارسل الریاح...، و نیز میفرمود: یولج اللیل فی النهار....
پس آیه شریفه در این مقام است که نعمتهای دریاهای مختلف، و شور و شیرین را، و منافع مشترک و مختص آنها را بیان کند، و کاری به مؤمن و کافر ندارد، تا آن اشکال پیش بیاید.
مؤید این وجه این است که: نظیر همین آیه در سوره نحل در سیاق آیاتی آمده که نعمتهای خدا را میشمارد، در آنجا میفرماید: و هو الذی سخر البحر لتاکلوا منه لحما طریا و تستخرجوا منه حلیة تلبسونها و تری الفلک مواخر فیه و لتبتغوا من فضله و لعلکم تشکرون.
لیکن حق مطلب این است که: اشکال از اصل بی مورد است، و دو دریا در داشتن حلیه مشترکند، همچنان که کتابهایی که در این گونه مسائل بحث میکنند، وجود حلیه در هر دو نوع دریا را مسلم دانستهاند.
آیات دیگری هم در قرآن کریم اشاره به دو دریای مختلف در کنار هم دارند ... در باب این دو دریا و خصوصیات آنها سخن بسیار است...
ولی آیه ای بسیار زیبا از سوره مبارکه الرحمن اشاره به دو دریای مختلف دارد که ترجمه آیات این است:
"دو دریای مختلف را در کنار هم قرار داد، در حالی که با هم تماس دارند. اما در میان آن دو برزخی است که یکی بر دیگری غلبه نمیکند! پس کدامین نعمتهای پروردگارتان را انکار میکنید؟ از آن دو لؤلؤ و مرجان خارج میشود. پس کدامین نعمتهای پروردگارتان را انکار میکنید؟"
در حدیثی از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است که در تفسیر آیه مرج البحرین یلتقیان... فرمود: علی و فاطمه (علیهماالسلام) بحران عمیقان، لا یبغی احدهما علی صاحبه، یخرج منهما اللؤلؤ و المرجان، قال: الحسن و الحسین (علیهماالسلام): علی و فاطمه دو دریای عمیقند که هیچیک بر دیگری تجاوز نمیکند، و از این دو دریا لؤلؤ و مرجان یعنی حسن و حسین خارج شدهاند.
دو دریای مختلف، پر از رحمت که یکی بر دیگری غلبه نمی کند و هر دو نورند و نور...و از آن دو لؤلؤ و مرجان خارج میشود...
خداوندا سپاس ، سپاس و سپاس به نعمتهایی که بر ما ارزانی کردی
چگونه بندگان ناسپاسی باشیم که انکار کنیم نعمتهایی که گل وجود ما را به محبت آنها سرشتی ؟؟؟؟؟
توکل و شنوایی و دانایی با قوای درونی و بیرونی
توکل و نداشتن باور پوچ در نفاق با داشتن توانایی
عناوین توکل
[عناوین آرشیوشده]
بازدید دیروز: 7
کل بازدید :343959
بررسی آیات صبر در قرآن
بررسی آیات علم در قرآن
بررسی آیات عدل در قرآن
بررس آیات اخلاص در قرآن
بررسی آیات قسم در قرآن
بررسی آیات توکل در قرآن
متن کامل قرآن کریم
متن کامل قرآن کریم
مرکزجهانی اطلاع رسانی ال البیت
دانشنامه موضوعی قرآن
متن کامل قرآن کریم با امکانات جستجو/تلاوت قران با صدای اساتید بر
دسترسی به قرآن
تفسیر المیزان
تفسیر نمونه
قرآن با دو ترجمه